Moord op tv-journalist benadrukt professionele risico's voor journalistiek in Somalië

0
Sunday October 02, 2022 - 06:28:43 in Dutch by Super Admin
  • Visits: 816
  • (Rating 0.0/5 Stars) Total Votes: 0
  • 0 0
  • Share via Social Media

    Moord op tv-journalist benadrukt professionele risico's voor journalistiek in Somalië

    ASOJ.ORG - Associated Somali Journalists (ASOJ) is bedroefd door en veroordeelt in de krachtigste bewoordingen de dood van journalist Ahmed Mohamed Shukur, een verslaggever voor de Somalische Nationale Televisie (SNTV), die vandaag omstreeks 11.30 uu

    Share on Twitter Share on facebook Share on Digg Share on Stumbleupon Share on Delicious Share on Google Plus

ASOJ.ORG - Associated Somali Journalists (ASOJ) is bedroefd door en veroordeelt in de krachtigste bewoordingen de dood van journalist Ahmed Mohamed Shukur, een verslaggever voor de Somalische Nationale Televisie (SNTV), die vandaag omstreeks 11.30 uur werd gedood in een landmijn explosie in de wijk Basro in de wijk Bal'ad.
Volgens voorlopige rapporten had Shukur, een jonge en moedige oorlogscorrespondent, de opdracht om verslag te doen van de terrorismebestrijdingsoperaties van de Somalische veiligheidstroepen, gericht op het verdrijven van elementen van de Al-Shabaab-milities uit het gebied. De politiecommandant van de Banadir-regio, generaal Farhan Mohamoud Adan (Karole), kwam ook om bij hetzelfde incident.
"We zijn bedroefd en rouwen om de onnodige dood van alweer een jonge en dappere journalist in dienst. Shukur was het slachtoffer van een blind wapen dat nergens in de moderne oorlogsvoering zou mogen worden gebruikt. We veroordelen deze wrede aanval die het leven eiste van een veelbelovende journalist die zijn persoonlijke veiligheid opofferde om details van deze operatie naar de bevolking van Somalië en de wereld in het algemeen te brengen,” zei ASOJ-president Dahir Alasow.
"De dood van Shukur is des te pijnlijker omdat het komt na een welkome onderbreking, die ons de valse hoop had gegeven dat Somalië eindelijk de twijfelachtige reputatie van een van de dodelijkste plaatsen om journalist te zijn ter wereld de rug toekeerde", zei Alasow. toegevoegd.
ASOJ betuigt zijn diepste medeleven aan de familie van de journalist. Hij was een toegewijde journalist, die vaak grote persoonlijke risico's op zich nam, om feitelijk verslag te doen van wat er in de regio Middle Shabelle Shabelle gebeurde, ondanks eerdere bedreigingen door Al-Shabaab vanwege zijn banden met de regeringsmedia.
Geboren in het jaar 2000, wordt hij de eerste journalist die dit jaar in Somalië wordt vermoord. Hij vertegenwoordigt de onstuitbare wens van een groeiend aantal jonge journalisten die ondanks de gevaren die journalistiek in Somalië met zich meebrengt, het journalistieke beroep betreden. Zijn dood onderstreept de veiligheids- en beveiligingsuitdaging waarmee journalisten in Somalië dagelijks worden geconfronteerd.
Ali Adan HashiLeave a comment

  Tip

  Tip

  Tip

  Tip

  Tip