Somalische media geconfronteerd met arrestaties, intimidatie. in verkiezingsjaar

0
Saturday March 26, 2022 - 14:28:44 in Asoj Alerts by Super Admin
  • Visits: 894
  • (Rating 0.0/5 Stars) Total Votes: 0
  • 0 0
  • Share via Social Media

    Somalische media geconfronteerd met arrestaties, intimidatie. in verkiezingsjaar

    Nu de uitgestelde verkiezingen in Somalië weer zijn uitgesteld, graven de media van het land zich in voor wat al een lange en soms moeilijke verkiezingsperiode is geweest. Journalisten die verslag uitbrengen over politiek en oppositiekandidaten

    Share on Twitter Share on facebook Share on Digg Share on Stumbleupon Share on Delicious Share on Google Plus

Nu de uitgestelde verkiezingen in Somalië weer zijn uitgesteld, graven de media van het land zich in voor wat al een lange en soms moeilijke verkiezingsperiode is geweest. Journalisten die verslag uitbrengen over politiek en oppositiekandidaten zijn aangevallen en vastgehouden, en een staatsleider dreigde met niet nader gespecificeerde gevolgen voor media die "de dreiging" van de militante groep al-Shabab "overdrijven", volgens een rapport van de Associated Somali Journalists (ASOJ).
"Journalisten nemen in heel Somalië steeds meer risico's", zegt Abdalle Ahmed Mumin, de secretaris-generaal van SJS, tegen VOA. "De verschillende aanvallen op verslaggevers namen in 2021 toe, in fysieke aanvallen, intimidatie, intimidatie of gericht cyberpesten."
Als het gaat om politieke berichtgeving, vond het syndicaat gevallen waarin federale en staatsautoriteiten "opzettelijk journalisten blokkeerden, vasthielden, lastigvielen en bedreigden die verslag deden van verkiezingen."
De Somalische ambassade heeft niet gereageerd op een verzoek om commentaar.
Druk op de media die verslag doen van verkiezingscampagnes en bijeenkomsten is een trend die wereldwijd wordt waargenomen, zeggen media-experts.
"Tijdens verkiezingen wordt de persvrijheid echt op de proef gesteld. Dan zullen we waarschijnlijk de ware aard van een staat zien verschijnen", zegt Muthoki Mumo, van het Comité ter Bescherming van Journalisten.
politieke beat
Bij het uitstellen van de parlementsverkiezingen van afgelopen vrijdag, noemden Somalische wetgevers vorige week een gebrek aan financiering en veiligheid.
De stemming loopt al een jaar achter, nadat meningsverschillen tussen de regering en de oppositie tot vertragingen leidden. De militante islamitische groepering al-Shabab had ook gezworen de stemming te verstoren en waarschuwde Somaliërs om weg te blijven van de peilingen.
Leave a comment

  Tip

  Tip

  Tip

  Tip

  Tip