Somalië: journalisten steeds vaker doelwit

0
Monday March 07, 2022 - 06:40:04 in Asoj Alerts by Super Admin
  • Visits: 1262
  • (Rating 0.0/5 Stars) Total Votes: 0
  • 0 0
  • Share via Social Media

    Somalië: journalisten steeds vaker doelwit

    ASOJ.ORG - Journalisten van Somalië opereren mogelijk in een van Afrika's gevaarlijkste zones met staatsactoren en militanten die het op hen hebben gemunt vanwege hun werk, zo blijkt uit een nieuw rapport. Een rapport dat woensdag is vrijge

    Share on Twitter Share on facebook Share on Digg Share on Stumbleupon Share on Delicious Share on Google Plus

ASOJ.ORG - Journalisten van Somalië opereren mogelijk in een van Afrika's gevaarlijkste zones met staatsactoren en militanten die het op hen hebben gemunt vanwege hun werk, zo blijkt uit een nieuw rapport. Een rapport dat woensdag is vrijgegeven door de Associated Somali Journalists (ASOJ) beschuldigt regeringsfunctionarissen, zowel op federaal als regionaal niveau, ervan een inherent gevaar te zijn dat buiten de wet handelt om zowel verslaggevers als mediahuizen 'straffeloos' te straffen.
Het laat ook zien dat Al-Shabaab en andere militanten zich steeds meer op journalisten richten.

In 2021 werden twee senior journalisten vermoord door onbekende schutters. Jamal Farah Aadan, 56, werd op 1 maart neergeschoten in Galkaayo, in de deelstaat Galmudug in Somalië. Later in november werd Abdiaziz Mohamud Guled alias 'Africa', een ervaren radiozender die Shabaabs bekritiseerde tijdens zijn shows, opgeblazen in een parkeergarage. Een zelfmoordterrorist die bij het raam van zijn auto stond, blies zichzelf op en doodde de journalist. In beide gevallen eiste Al-Shabaab de verantwoordelijkheid op.
Overheidsfunctionarissen zijn ook betrokken bij het aanvallen van journalisten.
In 2021 werden volgens het rapport 34 journalisten gearresteerd en vastgehouden zonder aanklacht en werden vier particuliere mediahuizen tijdelijk gesloten, voornamelijk vanwege berichtgeving over onderwerpen die de autoriteiten niet bevielen.


Sarah Abdi


Leave a comment

  Tip

  Tip

  Tip

  Tip

  Tip